Πιέσεις κατά της αντιβίωσης στο φαγητό

Η καλή είδηση της ημέρας: μια ομάδα 54 επενδυτών που διαχειρίζεται 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ζήτησε από τις 10 μεγαλύτερες αλυσίδες εστιατορίων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου – μεταξύ τους τα McDonalds – να απαγορευτούν τα αντιβιοτικά στη γραμμή παραγωγής τους. Ο λόγός είναι απλός: η τρομακτική χρήση αντιβίωσης στα ζώα δημιουργεί μεταλλάξεις στους ιούς ώστε να είναι ανθεκτικοί στα κοινά φάρμακα.

Τους μήνες που πέρασαν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που ξέρω αρρώστησαν από κάποια περίεργη, επίμονη γρίπη, που όλο και ξαναγύρναγε. Αυτό εν μέρει συμβαίνει επειδή οι ιοί μεταλάσσονται λόγω του έντονου περιβάλλοντος αντιβίωσης που δημιουργούμε.

Τα μισά από όλα τα αντιβιοτικά που παράγονται καταλήγουν στα ζώα, για τον εξής απλό λόγο: ζουν σε τόσο ανθυγιεινές συνθήκες, με μεγάλο κίνδυνο ασθένειας, και ζουν τόσο στοιβαγμένα (όπως στην εικόνα δεξιά)serveimage.jpeg, ώστε αν αρρωστήσει ένα, κολλάνε όλα. Η αντιμετώπιση σε αυτή την αρρώστια δεν ήταν η προφανής: η δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στα ζώα. Ήταν – και είναι – να τα πήξουμε στην αντιβίωση. Η οποία, ως λέξη, κυριολεκτικά σημαίνει «κατά της ζωής». Ταιριαστό.

Μακάρι να αλλάξει αυτό τώρα.

Αυτό που σίγουρα έχει αλλάξει είναι η παλιά στερεότυπη φράση ότι «το κρέας κάνει καλό στην υγεία». Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ είπε ευθαρσώς το 2012 ότι κάθε κατανάλωση κόκκινου κρέατος μειώνει τη διάρκεια της ζωής, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε πέρυσι ότι τα επεξεργασμένα κρέατα είναι καρκινογόνα, ενώ κάθε κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι ενδεχομένως καρκινογόνη – εικάζεται ότι το «ενδεχομένως» προστέθηκε λόγω ισχυρών πιέσεων από τη βιομηχανία τροφής. Όπως κι αν έχει, δεν είναι τυχαίο ότι το Κέντρο Διατροφής της Ολλανδίας έβγαλε οδηγία που συνιστά όχι πάνω από δύο μερίδες κρέατος ανά βδομάδα, όχι πάνω από 300 γραμμάρια κόκκινο κρέας.

Το πιο ανησυχητικό κατ’ εμέ είναι ότι όλη αυτή η αντιβίωση που μπαίνει στο σώμα όσων τρώνε κρέας και ψάρι λειτουργεί σε συνέργεια με όλα τα φάρμακα που παίρνουν. Πας στον γιατρό δηλαδή, και προτού σου χορηγήσει μια συνταγή, σε ρωτάει αν παίρνεις κάποιο φάρμακο. Του λες όχι (γιατί έτσι νομίζεις), οπότε παίρνεις το χάπι που σου δίνει, και μετά πας και τρως μια μπριζόλα ή μια τσιπούρα, οπότε ουσιαστικά παίρνεις το χι φάρμακο, που δεν πρέπει να καταναλώνεται μαζί με το ψι φάρμακο. Έτσι δημιουργείται ένα απρόβλεπτο κοκτέιλ στο σώμα μας, το οποίο επενεργεί κυρίως στο ενδοκρινικό μας σύστημα. Είναι ένα από τα πολλά πειράματα της εποχής μας, με εμάς ως πειραματόζωα.

Όλα αυτά κινούνται από το χρήμα, γι’ αυτό και η καλή είδηση της ημέρας είναι πραγματικά καλή!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s