150 νεκροί «μαχητές» από χτύπημα αμερικανικού drone στη Σομαλία

Η παραπάνω επικεφαλίδα δεν φαίνεται να έχει κάτι το ιδιαίτερο και σύντομα ξεχνιέται. Η εντύπωση που δίνει είναι η εξής: οι Αμερικανοί χτύπησαν κάποιους αντάρτες σε μια ξεχασμένη χώρα της Αφρικής. Αυτά. Μόνο που το ενδιαφέρον είναι στο πώς ορίζει η κυβέρνηση Ομπάμα τους «μαχητές». Λοιπόν, «μαχητής»  είναι «κάθε άνδρας στρατεύσιμης ηλικίας που βρέθηκε σε σημείο επίθεσης», εκτός κι αν «πληροφορίες μετά το χτύπημα δείξουν σαφώς ότι ήταν αθώοι», όπως σημειώνει ο Glenn Greenwald εδώ (διαβάστε το, αξίζει).

Με άλλα λόγια, όταν ένα drone χτυπήσει μια περιοχή, όλοι οι άνδρες που σκοτώθηκαν θεωρούνται αυτομάτως τρομοκράτες, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό. Μόνο αν υπάρξουν ξεκάθαρα στοιχεία ότι τα θύματα «ήταν αθώοι» καταγράφονται ως άμαχος πληθυσμός.

Γιατί αυτό; Σκέφτομαι ότι με αυτή την οργουελική χρήση του λόγου οι Αμερικανοί μειώνουν δραματικά τα στατιστικά θανάτων αμάχων από drones. Επίσης εξαπατούν και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Σκεφτείτε την εξής επικεφαλίδα: «150 άμαχοι νεκροί από χτύπημα drone». Θα διαβάσεις την είδηση; Αλλά 150 μαχητές νεκροί, ακούγεται φυσιολογικό, είδηση συνηθισμένη, μπανάλ. Δεν την κοιτάζεις καν. Προχωράς σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει ο Greenwald, οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν δεν έχουν καν ταυτοποιηθεί…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s