Υπολογιστές-όμηροι μέσω ransomware

Το έπαθε γνωστός κάποιου φίλου, κι αφού λοιπόν έμαθα για κρούσμα στην Ελλάδα, είπα να γράψω και δυο λόγια, για να προειδοποιήσω.

Τα Ransomware (από τις λέξεις ransom=λύτρα και ware=αργκό για λογισμικό) δεν είναι μεν καινούρια (τα πρώτα δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80), αλλά πλέον η χρήση τους καλπάζει, με έναν εξ αυτών να έχει 4.000 μολύνσεις την ώρα, δηλ. περίπου 100.000 τη μέρα! Είναι ουσιαστικά ένας ιός με τον οποίον κάποιος χακεράς αποκτά πρόσβαση στον υπολογιστή, κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία του υπολογιστή, και μετά ζητάει λίγα χρήματα (π.χ. 1,2 bitcoin, δηλαδή περίπου 500 ευρώ) για να δώσει στο θύμα το κλειδί.

Η πληρωμή γίνεται με bitcoin, προφανώς γιατί είναι μη ανιχνεύσιμη.serveimage.png

Τα κακά νέα είναι ότι το ίδιο το FBI προτείνει σε όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα απλά να πληρώσουν τα λύτρα, καθώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως οι χάκερς δίνουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης αφότου πληρωθούν – παρ’ ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα το κάνουν. Αν δεν το κάνουν όμως, σιγά σιγά θα το κλείσουν το μαγαζί…

Πλέον ένας υπολογιστής μπορεί να μολυνθεί ακόμη κι αν ο χρήστης ανοίξει ένα απλό αρχείο word. Οπότε, για καλό και για κακό, μην ανοίγετε το οτιδήποτε προέρχεται από αγνώστους. Και κάντε ένα backup όλων των αρχείων του υπολογιστή, ώστε να μπορείτε να τα ανακτήσετε χωρίς να πληρώνετε ούτε μπιτ για μπιτ.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s