Προς μια πιθανή αληθινή κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Η κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε να ξεκινήσει το επόμενο Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, θεωρείται από αρκετούς αναλυτές που διαβάζω – κι από μένα μέχρι πριν από λίγες μέρες – ως μια serveimage.jpegπροσπάθεια να κερδηθεί χρόνος για ανασύνταξη δυνάμεων. Τώρα όμως, όταν είδα τον ίδιο τον Πούτιν να κάνει διάγγελμα για την κατάπαυση του πυρός, νομίζω ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα. Κανένας αρχηγός κράτους, πιστεύω, δεν θα εξέθετε τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο αν δεν πίστευε πραγματικά ότι υπάρχει η πιθανότητα αληθινής κατάπαυσης. Ίσως κάτι αλλάζει στη Συρία, επιτέλους.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τις ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας, οπότε οι επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτος θα συνεχιστούν. Ηη κατάπαυση του πυρός είναι ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τη «μετριοπαθή αντιπολίτευση».

Στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία δεν θα τους αρέσει αυτό που γίνεται. Αλλά τι να κάνουν; Δεν μπορούν να επιτεθούν χωρίς τη στήριξη του ΝΑΤΟ και πλέον φαίνεται πως δεν την έχουν. Γερμανός διπλωμάτης είπε στο Der Spiegel ότι «δεν θα πληρώσουμε το τίμημα ενός πολέμου που ξεκινάει η Τουρκία» και ότι η Γερμανία θα έθετε βέτο σε τέτοιες περιπέτειες – αν και μάλλον δε θα χρειαζόταν βέτο, καθώς οι ΗΠΑ συμφωνούν με τη Γερμανία, είπε ο διπλωμάτης. Είναι ξεκάθαρο ότι αν η Τουρκία ξεκινήσει τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ δεν θα είναι μαζί της.

Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει ο πόλεμος; Προς το παρόν όχι. Υπάρχει και η Σαουδική Αραβία, που ναι μεν λέει ότι «ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν θα ξεκινήσει στη Συρία», διά στόματος του υπουργού εξωτερικών αλ-Τζουμπέιρ στο Spiegel, αλλά ταυτόχρονα ότι το Ριάντ διατίθεται να τροφοδοτήσει με πυραύλους εδάφους-αέρος τη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» για να αποκατασταθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή…

 

Σχολιάστε