Απειλεί η Τουρκία τις ΗΠΑ

Συνεχιζόμενο φαίνεται να είναι το σχίσμα ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ με αφορμή τη στήριξη που δίνουν οι Αμερικανοί στους Κούρδους της Συρίας. Ο κύριος σύμβουλος του Ερντογάν Σερέφ Μαλκότς είπε μάλιστα ότι η Τουρκία μπορεί να αρνηθεί στις ΗΠΑ τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ για χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους αν οι ΗΠΑ δεν κατονομάσουν τις Ομάδες Προστασίας του Λαού ως τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάζω ότι ο Ερντογάν αρνήθηκε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. Όπως κι αν έχει, διαφαίνεται ένα σχίσμα που μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί, καθώς δείχνει ότι οι σημερινές ΗΠΑ δεν θέλουν σύγκρουση με τη Ρωσία.

Δεν είναι μάλλον το μόνο σχίσμα. Υποπτεύομαι ότι υπάρχει σχίσμα και μέσα στην τουρκική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος – ίσως μεταξύ του παρανοϊκού Ερντογάν και του στρατού του που ξέρει ότι δεν μπορεί να τα βάλει με τους Ρώσους. Σίγουρα υπάρχει σχίσμα και μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση για το ίδιο ακριβώς ζήτημα. Καμία κυβέρνηση ή κράτος δεν είναι μονολιθικός γίγαντας, αλλά ένα ψηφιδωτό επιρροών όπου αυτό που μετράει είναι οι ισορροπίες τής κάθε στιγμής.

Για παράδειγμα, κάποτε είχα διαβάσει ότι ένας αμερικανός πρόεδρος μπορεί να τα βάλει με το Ισραήλ και γενικά να κάνει ό,τι θέλει μόνο κατά τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, όπου δεν έχει μπροστά του ούτε την προσωπική επανεκλογή ούτε εκλογές στο Κογκρέσο. Ίσως έτσι να είναι, γιατί μέχρι στιγμή και όσον αφορά τη Συρία δεν φαίνεται να επικρατούν στην Ουάσιγκτον οι νεοσυντηρητικοί…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s