Η τραγωδία με το νερό στο Φλιντ των ΗΠΑ

Για τη μόλυνση του νερού στην πόλη Φλιντ, αρκετά ελληνικά μέσα και μπλογκς έχουν γράψει. Επειδή όμως πολλοί γνωστοί μου δεν το ξέρουν, θέλω να προσθέσω δυο γραμμές.

Η ιστορία έχει ως εξής. Το Φλιντ είναι μια πόλη 100.000 κατοίκων στην πολιτεία του Μίσιγκαν. Ο μισός πληθυσμός της είναι Αφροαμερικάνοι, ενώ το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η πόλη είναι συνώνυμη με τον αμερικανικό γίγαντα General Motors, η οποία έχει εργοστάσια στην περιοχή ήδη από τη δεκαετία του 1930, με τα απόβλητα από την κατασκευή αυτοκινήτων να καταλήγουν στον ποταμό.

Flint-Water-CrisisΤον Απρίλη του 2014 ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μίσιγκαν αποφάσισε για οικονομικούς λόγους (θα έσωζαν 5 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο έτη) να αλλάξει την πηγή παροχής νερού στην πόλη των 100.000 κατοίκων και να υδρεύσει την πόλη όχι από τη λίμνη Χιούρον, αλλά από τον μολυσμένο ποταμό Φλιντ. Σύντομα άρχισαν να εμφανίζονται στην πόλη οι πρώτες ασθένειες.

Το νερό του ποταμού Φλιντ είναι υψηλό σε καρκινογόνες ουσίες, όπως τριαλομεθάνες, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι περιέχει χλωρίδια με διαβρωτική δράση και έτσι απελευθέρωσε τον μόλυβδο που ήταν κρυμμένος στο απαρχαιωμένο σύστημα σωληνών της πόλης. Όλοι οι κάτοικοι έχουν εκτεθεί σε επίπεδα μολύβδου που δημιουργούν ζημιά στον εγκέφαλο. Υπήρχαν επίσης 87 περιπτώσεις νόσου του Λεγεωνάριου (αναπνευστική πάθηση από βακτηριακή μόλυνση) με δέκα θανάτους. Σύντομα το νερό που έβγαινε από τις βρύσες έγινε πορτοκαλί.

Το αληθινό σκάνδαλο είναι ο τρόπος που η πολιτεία διαχειρίστηκε την κατάσταση. Η πολιτεία αναγκαζόταν από τον ομοσπονδιακό νόμο των ΗΠΑ να προσθέσει στο νερό ουσία που κατακρατεί τον μόλυβδο στις σωληνώσεις. Το κόστος θα ήταν 3.000 δολάρια τον μήνα. Αλλά δεν το έκανε. Υπολογίζεται ότι το τωρινό κόστος για την πολιτεία σε υποδομές (πρέπει να αλλάξει όλες τις σωληνώσεις) και από τις μηνύσεις που έχει φορτωθεί ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ η General Motors αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2014 ότι δεν θέλει πια να χρησιμοποιεί το μολυσμένο νερό του ποταμού Φλιντ για το εργοστάσιο παρασκευής μηχανών, καθώς διαβρώνει τα εξαρτήματα. Η πολιτεία δέχθηκε να ξοδεύει 400.000 δολάρια κάθε χρόνο για να επανασυνδέσει το εργοστάσιο της GM με τη λίμνη Χιούρον, και οι κάτοικοι του Φλιντ – οι μαύροι, φτωχοί, αναλώσιμοι – έμειναν με το μολυσμένο νερό. Το μοναδικό μέρος στην πόλη με καθαρό νερό ήταν λοιπόν το εργοστάσιο της General Motors. Για να χρησιμοποιείται για αυτοκίνητα. Η κατασκευή των οποίων μόλυνε εξαρχής τον ποταμό. Τρέλα.

Η υπόθεση του Φλιντ δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο που καταλήγει το σύστημα στο οποίο ζούμε, όπου οι μεγάλες επιχειρήσεις ουσιαστικά ελέγχουν την πολιτική διαδικασία. Διότι όλα ξεκίνησαν όταν ο κυβερνήτης αποφάσισε να κάνει μεγάλες φοροαπαλλαγές στους πλούσιους (βάσει της νεοφιλελεύθερης «λογικής» ότι αν οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους, θα πηγαίνουν καλά στη δουλειά τους και θα κάνουν προσλήψεις). Λόγω αυτών των φοροαπαλλαγών, κόπηκαν οι δαπάνες για τα σχολεία, για την πρόνοια, και για το νερό. Φλιντ διαφόρων μορφών υπάρχουν χιλιάδες σε όλον τον κόσμο. Η ανάλογη αφύπνιση του κόσμου να δούμε πότε θα υπάρξει.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s