Τέρμα τα 500ευρα

Η είδηση απλή: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αποσύρει από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, με σκοπό «να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα χρήματος».

Περίεργο, είχα την εντύπωση ότι το σοβαρό ξέπλυμα χρήματος δεν γίνεται με χαρτονομίσματα έτσι κι αλλιώς, αλλά με ηλεκτρονικές μεταφορές σε off-shore εταιρείες, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν 21-32 τρισεκατομμύρια δολάρια κρυμμένα από τους υπερπλούσιους του πλανήτη. Μπας και τα μετέφεραν εκεί με τάνκερ γεμάτα 500ευρα και τα έβαζαν σε θησαυροφυλάκια τριών κυβικών στρεμμάτων α λα Σκρουτζ Μακ Ντακ οπότε τώρα θα λυθεί πια αυτό το πρόβλημα;

Ούτε κατά διάνοια. Η απόφαση της ΕΚΤ είναι το πρώτο σοβαρό χτύπημα σε έναν πόλεμο που λίγοι υποψιάζονται: στον τερματισμό του φυσικού χρήματος – των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων. Αυτό είναι κάτι που αρκετές τράπεζες και εταιρείες όπως η Mastercard και η Visa σχεδιάζουν εδώ και αρκετά χρόνια. Στην αρχή φάνταζε περίεργο και οι κυβερνήσεις δεν συνεργάζονταν. Αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Στη Σουηδία ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά και η χώρα οδεύει προς τη de facto απόσυρση των νομισμάτων. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Νορβηγίας ζήτησε να γίνει το ίδιο στη χώρα τους. Ήδη έχουν αρχίσει να ξεπηδούν τα άρθρα στους Financial Times που λένε πόσο καλό θα ήταν να απαγορευτεί το μετρητό ώστε – σωστά μαντέψατε – να αποτραπούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ενώ op-ed στο Bloomberg καλούν ανοιχτά για μια κοινωνία χωρίς ρευστό.

serveimageΑν απαγορευτεί το μετρητό, τότε κάθε συναλλαγή θα είναι απόλυτα ανιχνεύσιμη. Τα χρήματα θα είναι πιο αέρας από ποτέ – και τώρα αέρας είναι, αλλά τουλάχιστον είναι χειροπιαστός! Και οι κυβερνήσεις θα μπορούν να μας σπρώχνουν να τα χαλάμε θέλοντας και μη.  Γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία: σπρώχνουν προς μεγαλύτερη κατανάλωση μπας και ανέβει η ζήτηση και σωθεί η εγχώρια (και η παγκόσμια) οικονομία χωρίς να αναδιανείμουμε τον πλούτο. Κοινώς, αν έχεις χρήματα στην τράπεζα – και μόνο στην τράπεζα θα μπορείς να τα έχεις – θα πληρώνεις. Για να στα φυλάνε. Οπότε αν δεν θέλεις να μειώνονται, θα πρέπει να τα χρησιμοποιείς. Και να μη σου μένει τίποτα.

Ήδη μαντεύω πάντως ότι σε κάποιες χώρες όπου φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι off-shore μια χαρά θετικά επιτόκια θα υπάρχουν για τα τρισεκατομμύρια που θα συρρέουν εκεί…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s