Περισσότεροι από ποτέ οι σκλάβοι στον κόσμο

Ο κόσμος νομίζει ότι η σκλαβιά αποτελεί παρελθόν. Κι όμως, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή 27 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν υπό συνθήκες σκλαβιάς – περισσότεροι από κάθε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία.

Τα δεσμά τους είναι και σύγχρονα και διαχρονικά: απάτες, χρέη, καταναγκαστικοί γάμοι, τράφικινγκ, ανέχεια, πορνεία, ωμή βία. Υπάρχουν και αλυσίδες. Και στα καθ’ημάς επίσης – ποιος έχει ξεχάσει τη Μανωλάδα;

Οι σύγχρονοι σκλάβοι βρίσκονται κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδία, στη Βραζιλία, στη Λατινική Αμερική, ακόμη και στις ΗΠΑ. Αν προσθέσουμε μάλιστα τους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στις ιδιωτικές φυλακές των ΗΠΑ και δουλεύουν με μισθούς σκλαβιάς για τα αμερικανικά δεδομένα (2 δολάρια την ώρα), τότε βλέπουμε ότι η σύγχρονη σκλαβιά είναι πλέον όχι μόνο νόμιμη, αλλά προωθείται και από μέρος του νόμου.

Ο κάματος των serveimageδυστυχών αυτών ανθρώπων είναι τα αντικείμενα γύρω μας. Τα gadgets, τα iPhones, τα Tablets. Τα ρούχα μας από το Zara, τα φτιαγμένα στο Μπαγκλαντές. Ο καφές και η ζάχαρη και το κακάο – ειδικά το κακάο. Άρα και η σοκολάτα. Τα μπιχλιμπίδια. Όλα αυτά είναι φτιαγμένα από αίμα και ιδρώτα, και απληστία. Κι ας έχουν βάλει δίκτυα στο εργοστάσιο της Foxconn για να σταματήσουν τις αυτοκτονίες.

Όποιος δεν φοβάται να αντικρύσει αυτή την αλήθεια, ας κάνει αυτό το τεστ για να δει πόσοι σκλάβοι του αναλογούν βάσει της κατανάλωσής του.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s